TÜRKİYE’DE MÜZİKSEL TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİ AÇISINDAN MÜZİK YETENEK HAVUZUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Main Article Content

Abdullah Uz

Abstract

Türkiye’de müzik yetenek havuzunun değerlendirilmesi konusunda büyük sorunlar vardır ve bu sorunlar büyük ölçüde müziksel toplumsallaşma süreciyle ilgilidir.

Araştırmanın amacı Türkiye’de müziksel toplumsallaşma sürecinin özelliklerini ve işleyişini ortaya koyarak, bunların müzik yetenek havuzunun değerlendirilmesiyle ilişkisini belirlemektir.

Çalışma, belgesel tarama ve 1988, 1999 ve 2011’de yapılan müziksel toplumsallaşma betimsel araştırmalarının bulgularını temel almıştır. Müziksel toplumsallaşma araştırmalarının örneklemini Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Lisans Programı, Meslek Yüksekokulu ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi lisans birinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur.

Müziksel toplumsallaşmada çocukluk dönemi çok önemlidir; ancak Türkiye’de eğitim sistemi çok geç yaşlarda müzik eğitimi olanağı sağlamaktadır. Üstelik yetenek havuzunun çok küçük bölümüne ulaşılabilmektedir. Özel girişim bu boşluğu bir ölçüde doldurmuş. Toplumsallaşma etmeni olarak ailenin ve müzik eğitiminin/öğretmeninin etkisi azalmış; kitle iletişim araçlarının özellikle İnternet’in müziksel toplumsallaşma sürecindeki etkisi artmıştır. Yeteneklerin geliştirilme çabasının yerini pasif dinleyici olma eğilimi almaya başlamış; ayrıca yeteneklilerin, statüsü yüksek alanlara kayma eğilimi hızlanmıştır.

 

 

Keywords: Müzik yetenek havuzu, toplumsallaşma süreci, müziksel toplumsallaşma, müzik eğitimi, kitle iletişim araçları.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Alkan, T. & Ergil,D. (1980). Siyaset Psikolojisi. Ankara: Turhan Kitabevi.
Armağan, İ. (1992). Sanat Toplumbilimi, Demokrasi Kültürüne Giriş. İzmir: İleri Kitabevi.
Ozankaya, Ö.(1984). Toplumbilime Giriş. Genişletilmiş 5. Basım. Ankara:"S" Yayınları.
Tezcan, M.(1984). Eğitim Sosyolojisi, Kuramlar ve Sorunlar. 3. Baskı. Ankara: Yay.:Çağ Matbaası.
Uz, A.(1999). “Müzik Eğitimi Sosyolojisine Bir Adım”. Bursa: Uludağ Üniversitesi. Yayınlanmamış çalışma.
Uz, A. “Müziksel Toplumsallaşma ve Müziksel İletişim”. Müzikoloji Derneği III. Uluslararası Müzikoloji Simpozyumu bildirisi. 26-28 Ekim 2001 İstanbul Teknik Üniversitesi.
Uz, A. “Türkiye’de Çalgı Eğitimciliği-Piyano Eğitimciliği Sorunu”. “21.yy. Başında Türkiye’de Müzik” konulu uluslararası sempozyum bildirisi. Sevda Cenap And Müzik Vakfı, Ankara, 15 - 16 Mart 2002.
http://www.memurlar.net/haber/483957/ (Erişim tarihi: Haziran 2014).