PreService mathematics teachers’ perspective on TIMMS and PISA

Main Article Content

Jale İpek Gökben Yılmaz Turgut

Abstract

Bu çalışmada matematik öğretmen adaylarının PISA ve TIMMS sınavları hakkındaki görüşleri nitel bir araştırma yöntemi olan durum çalışması deseninde araştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı matematik öğretmen adaylarının uluslararası sınavlar ile ilgili farkındalığını saptamak, ders kapsamında verilecek eğitim ile sınavları tanımalarını sağlamak, ülkemizin bu sınavlarda daha başarılı olabilmesi için neler yapılması gerektiği hakkında öğretmen adaylarının fikirlerini alarak araştırmacılar ve eğitimciler için öneriler sunmaktır. Toplam 79 öğrenci ile 2014-2015 Eğitim öğretim yılının güz yarıyılında 4 haftalık süreyi kapsayan eğitim sonunda öğrencilerden yazılı olarak görüşleri alınmıştır. Öğrencilerden öğrenme sürecini değerlendirmeleri ve PISA/TIMMS sınavları hakkında görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Toplanan verilerin analizi sonucunda yürütülen eğitimin faydalı bulunduğu, öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğunun uluslararası sınavlar hakkında çalışma öncesinde bilgi sahibi olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra öğretmen adaylarının PISA/TIMMS sınavlarında ülkemizin başarısızlığının temel sebebini ezberci eğitim sistemine bağladıkları görülmüştür. Ayrıca, öğretmen adayları bundan sonraki mesleki yaşamlarında öğrencilerini ders içinde farklı yöntem ve teknikler kullanarak PISA ve TIMMS sınavlarına hazırlayacaklarını belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler: PISA, TIMMS, Matematik öğretmeni adayları, Uluslararası sınavlar, Matematik öğretimi

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Altun, M., & Akkaya, R. (2014). Mathematics teachers’ comments on PISA math questions and our country’s students’ low achievement levels. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Hacettepe University Journal of Education], 29(1), 19-34.

Büyüköztürk, Ş., Çakan, M., Tan, Ş., & Atar, H. Y. (2014). TIMSS 2011ULUSAL MATEMATİK ve FEN RAPORU:8. Sınıflar. Ankara: Sebit .

Duman, G., Köroğlu, G. N., Baykan, A. K., Yilmaz, S., & Erdoğan, M. (2014). Öğretmen Adaylarının Türkiye’deki Eğitim Reformlarını Takip Etme Durumlarının İncelenmesi.

Güner, N., Sezer, R. ve Akkuş İspir, O. (2013). İlköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin TIMSS hakkındaki görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(1), 11-29.

Karamustafaoğlu, O., ve Sontay, G. “Bir TIMSS Sınavının Ardından: TIMMS 2011’E Katılan Öğrenci ve Uygulayıcı Öğretmenlerin Görüşleri”, X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, İzmir, 2012.

Küçük, A., Şengül, S., & Katrancı, Y. (2014). Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarinin Timss Hakkindaki Görüşleri: Kocaeli Üniversitesi Örneği, 3(1), 25-36.

MEB(Milli Eğitim Bakanlığı). (2013). PISA 2012 ULUSAL ÖN RAPORU . Ankara: Sebit.

MEB(Milli Eğitim Bakanlığı).(2015).TIMMS 2015 TANITIM KİTAPÇIĞI. Ankara

OECD. (2014). PISA 2012 Results in Focus: What 15-year-olds know and what they can do with what they know. OCED. http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-overview.pdf adresinden alındı

Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2012). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin yayıncılık. “1

Symonds, P. M. (1958). Human drives. In C. L. Stacey & M. DeMartino (Eds.), Understanding human motivation (s. 11-22). Retrieved from PsycBOOKS database.

Vandergrift, L. (1999). Facilitating second language listening comprehension: acquiring successful strategies. ELT Journal, 53, 168-176.

Vaughn, S. (2004). Research-based methods of reading ınstruction, grades k-3. USA: Association for Supervision&Curriculum Development, Retrieved from http://site.ebray.com
Wisconsin Department of Natural Resources. (2001). Glacial habitat restoration areas. Retrieved from http://www.dnr.state.wi.us/org/land/wildlife/hunt/hra.htm

Xiao-hui, LI, Jun, W., & Wei-Hua, W. (2007). Analysis of Schema Theory and its Influence on Reading. US-China Foreign Language, 5, 18-21.

Yangın, B. (1999). İlköğretimde Türkçe öğretimi. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.