Content analysis on the orientations of place-based/outdoor environmental education
Main Article Content
Abstract
“Doğadaki çocuk, soyu tehlike altında olan bir türdür ve çocukların sağlığı ile yeryüzünün sağlığı birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.” R.Louv. Değişen yaşam tarzı ve ilerleyen teknoloji insanların hem doğayı algılamalarında hem de doğayla olan ilişkilerinde etkili olmuş, doğa ile insan arasındaki ilişki neredeyse kopma noktasına gelmiştir; bu da günümüzdeki çevre sorunlarının giderek artmasına, insanı hem psikolojik hem de fizyolojik olarak olumsuz etkileyen bir süreç yaşanmasına sebebiyet vermiştir (Tuğun, Uzunboylu & Özdamlı, 2017). Buradan yola çıkarak Birleşmiş Milletler çevre gündemini 2017 yılını doğa ile insan arasındaki bağın oluşturulması temeline dayandırmıştır. Bu çalışmanın da amacı, hem çevre sorunlarını çözebilme anlamında hem de insan ile doğa arasındaki bağı yeniden kurup daha sağlıklı, daha çevreci bireyler yetiştirmek kapsamında önemli, etkin bir çevre eğitimi yaklaşımı olan doğa eğitimini de içine alan yer/yöre temelli ve sınıfdışı çevre eğitiminin son 5 yıllık süreçteki ilerleyişini incelenmesine yönelik bir içerik analizi yapıp methodoloji, konu alanı, veri toplama, veri analizi vs. boyutlarına ilişkin yönelimleri belirlemektir. Çalışma sonucunda yer/yöre temelli ve sınıfdışı çevre eğitimi alanlarında scopus veri tabanında yapılan tarama ve eleme sonucu ulaşılan makaleler incelendiğinde en çok araştırmanın 19 ile ABD’ de yapıldığı; en çok çalışmanın ise 15 ile 2014 yılında üretildiği; 3 ile en çok Edinburgh üniversitesinde ve Environmental Education Research dergisinde yayın çıktığı görülmüştür. Anahtar kelimelerde en çok kullanılan ‘’çevre eğitimi’’ iken, ‘’sınıfdışı eğitim’’ onu takip etmektedir. Çalışmalarda genel olarak İngilizce yazım dili iken en çok sosyal bilimler alanında akabinde çevre bilimleri alanında çalışma yapıldığı; SPSS analiz programının, likert ölçek veri toplama aracının kullanıldığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, yer/yöre temelli çevre eğitimi, sınıfdışı çevre eğitimi.
Downloads
Article Details
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).