Students’ views on DNR-based instruction
Main Article Content
Abstract
Bu çalışmanın amacı uygulanan DNR tabanlı öğretim hakkındaki öğrenci görüşlerini belirlemektir. Örüntü ve ilişkiler, değişimin analizi, denklemler konularını kapsayan bir öğretim deneyi tasarlanmış ve 9 tane sekizinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Çalışmanın verilerini öğretim deneyinin uygulandığı her günün sonunda öğrencilerin o günkü uygulamayı değerlendirdikleri öğrenci günlükleri ve öğretim deneyi tamamlandıktan sonra her öğrenciyle uygulama hakkında düşüncelerinin sorulduğu, birebir görüşmelere ilişkin kamera kayıtları oluşturmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde NVivo 8 programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre uygulanan DNR tabanlı öğretim deneyi hakkında öğrencilerin fikirlerinin çalışmada ne işlendiği, bu konuların nasıl öğretilmek istendiği ve sonunda öğrencide hangi becerilerin geliştirilmek istendiği olarak kategorize edilebilir. Kısaca ifade etmek gerekirse, öğrencilere göre DNR tabanlı öğretim deneyi “birbiri üzerine eklenen ve ilişkili konulardan oluşan, beyin fırtınasının yapılarak farklı çözüm yolları üzerinde durulan, çözülen soruların neden öyle olduğunun anlaşılması için öğrencinin sürekli kendine soru sormasını gerektiren ve fark edilen ilişkilerin heyecanı ile sürekli soru çözmenin ve öğrenmenin istenildiği” bir uygulama olarak değerlendirilebilir.
Anahtar Kelimeler: DNR tabanlı öğretim, öğrenci görüşleri, öğretim deneyi
Downloads
Article Details
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).