EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜZERİNE BİR VAKA ÇALIŞMASI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BAYRAKTAR ORTAOKULU ÖRNEĞİ

Main Article Content

Eda Sözer Şan

Abstract

Öncelikle sanayi sektöründe uygulanan, Toplam Kalite Yönetimi (TKY ) bunun yanı sıra eğitim sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamasında Müdür , öğretmen ve öğrenci üçgeni insani boyut açısından en önemli element olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu örnek çalışmada Kuzey Kıbrıs’taki bir ortaokulda  müdür, öğretmen ve öğrencilerin, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamasına ne kadar uyabildiklerini gözlemlemek için davranışları incelenmiştir. Bu çalışmanın sonunda, müdür ve öğretmenler genel olarak kendi davranışlarını “iyi” öğrencilerin davranışlarını ise “kötü” olarak yorumlamışlardır. Diğer bir taraftan öğrenciler ise müdürün davranışlarını “kötü”, öğretmenlerin davranışlarını da “iyi” olarak tanımladılar.

 

Çeşitli kurum ve kuruluşların verimlilik, kalite ve tesis artışı hakkında farklı yaklaşımları olsa da Toplam Kalite Yönetimi (TKY) bu yaklaşımlar arasında en popüler olanıdır. TKY ilk olarak fiziki üretim için kullanılsa da şimdilerde sağlık, finans ve eğitim alanlarında da kullanılmaktadır. Bu çalışmada bir ortaokulun eğitim ortamının uygunluğu araştırılmıştır. Bu çalışmanın ana düşüncesi Müdürün, öğretmenin ve öğrencinin düşünce tarzı, tutum ve davranışları inceleyip Toplam Kalite Yönetimi (TKY) çerçevesinde hangi tedbirler alınabileceğini araştırmaktır.

 

ANAHTAR KELİMELER: Toplam Kalite Yönetimi, Eğitim Çevresi, Kuzey Kıbrıs

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Akın, Ö. (2001). Toplam Kalite Yönetimi ve İnsan, Ezgi Kitapevi.
Balcı, A. (2002). Etkili Okul ve Okul Geliştirme, Pagem Yayıncılık.
Bolat, T. (2000). Toplam Kalite Yönetimi, Beta Basım Yayım Dağıtım.
Bozkurt, R. (1998) Kalite İyileştirme Araç ve Yönetimleri, MPM Yayınları.
Yıldırım, H.A. (2002), Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Nobel Yayım Dağıtım.
Başkan, G. Atanur ve Aydın A. (2000), Eğitim Yönetiminde İnsan Unsuru ve Toplam Kalite Yönetimi Anlayışı, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (18):51-55.
Kondo, Y. (1999). İşletmede Bütünsel Kalite, (Çev. Ayşe B. Dicleli), Mess Yayın No:300.
Kovancı A. (2001). Toplam Kalite Yönetimi Fakat Nasıl ? Sistem Yayıncılık.
Miyachi, I. (1999). Japonya’da Toplam Kalite Yönetimi, (Çev.Salim Atay), Mess Yayın No:301.
Şişman, M. Ve Turan, S. (2002). Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Pagem Yayıncılık.
Kilingsworth, B. & Hayden, M. (1999). College Student, Journal September.
Bulut, Ö. (1998). Eğitim Yönetiminin Çağdaşlaştırılması: Eğitimde TKY Uygulaması ve Yararları, 2. Toplam Kalite Yönetimi Makale Yarışması-Ödül Kazanan Makaleler, TÜSİAD-KALDER Yayınları.
Flynn, B.B., Shroeder, R.G. and Sakakibara, S. (1994). A Framework For Quality Management Research And An Associated Measurement Instrument, Journal of Operations Management vol.11.
Şişman, M. (1999). Toplam Kalite Yönetiminin Okulda Uygulanması, Kamu Yönetiminde Kalite-1. Ulusal Kongresi, TODAIE Yayın No:289.
Şimşek, M. (1998). Kalite Yönetimi, Alfa Basım Yayın Dağıtım.
Şimşek, M. (2000). Sorularla Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri, Alfa Basım Yayın Dağıtım.