OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞÜNE GÖRE ÖĞRETMENLERİN SINIFTA DERS ZAMANI YÖNETİM BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Main Article Content

Değer Angın Keskinoğlu

Abstract

Zamanın değerinin giderek daha da arttığı günümüzde diğer meslek grublarında olduğu gibi öğretmenler de gerek Üniversite yıllarında  gerekse hizmet içi eğitim yoluyla zaman yönetimi konusunda bilgi ve becerilerini artırmaya çalışmaktadırlar. Sınıfı etkili yönetmek için gerekli olan unsurlardan birisi de sahip olduğumuz öğretim süresini israf etmemek ve zamanı iyi yönetmektir. Bu bağlamda, Ortaöğretim Okulları’nda görevli yöneticilerin; “öğretmenlerin sınıfta ders zamanının yönetimi” konusunda izlenim ve görüşlerini öğrenmenin faydalı olacağı düşünülmüştür. Araştırmanın evreni, K.K.T.C Ortaöğretim Okulları’nda görev yapan yöneticilerden (22 Müdür,64 Müdür Muavini) oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama arcı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma sonuçları yöneticilerin, öğretmenleri ders zamanının yönetimi konusunda genelde yeterli bulmadıklarını göstermiştir. Sınıfın yerleşim ve fiziksel düzeninin öğretim yaşantısının niteliğine uygun olmaması, araç-gereç ve görsel işitsel materyallerle desteklenmemesi, öğrenciler için anlamlı ve çekici hale getirilmemesi sınıfta dersin akışını engelleyici arzu edilmeyen durumlar ortaya çıkarmaktadır.Öğrenim güçlüğü içinde olan öğrencilere yeteri kadar zaman ayrılmaması ve hızlı öğrenen öğrencilere ek fırsat verilmemesinin nedenleri genellikle öğretmenin mesleki yeterliliği ve duyarlılığıyla ilgilidir.Araştırmadan elde edilen bu bulgulara dayanarak, öğretmenlerin hizmet içi eğitim programlarında ders zamanının yönetimi konusunda kendilerini geliştirmeleri önerilmektedir.

 

Anahtar Kelimeler:Okul yöneticisi,ders yönetimi,zaman yönetimi

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

Ataman, A., Külahoğlu, Ş. Ö., Altıntaş, E., Sarıtaş, M., Özkılıç, R., İmer, G., Ercan, L., Çakmak, M. (2001); Sınıf Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar. Ankara:Nobel Yayın Dağıtım.s:92-97
Güven, İ. (2004); Etkili Bir Öğretim İçin Öğretmenden Beklenenler. Milli Eğitim Dergisi, S.164
http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/164/guven.htm.
Işık, H., Arslan, H., Dönmez, B., Kuran, K., Memişoğlu, S. P., Yücel, C., Gülveren, H., Can, N., Karslı, M. D., Yiğit, B., Özabacı, N., Sarıtaş, M. (2006); Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem Yayıncılık.
Meb (Milli Eğitim Bakanlığı). (2005); Öğrenci Merkezli Eğitim. 25.5.2007. http://okulweb.meb.gov.tr/46/05/184851/Egitim.htm
Newman, F. (1997); Primary Teacher Dillemmas in Teacher Training, Teacher Development,vol.1,ss. 253-268
Şaktanlı, C. (2001); Sınıfta Ders Zamanının Yönetimi. Eskişehir: Osman Gazi Üniversitesi(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).